10 syytä käyttää ChatBottia verkkosivuilla

Chatbotit yleistyvät kovaa vauhtia, ja syystä. Aloitetaan tämä artikkeli siis tärkeimmästä: Mikä on Chatbot?

Chatbot on digitaalinen ohjelma, joka käy keskustelua vierailevan ihmisen kanssa. Chatbot voidaan sijoittaa muun muassa verkkosivustolle, verkkokauppaan tai applikaatioon. Keskusteluagentti kysyy keskustelussa kysymyksiä ja vastaa toisen osapuolen viesteihin. Chatbot-viestinnän ytimessä on NLP-teknologia, eli luonnollinen kielenkäsittelytekniikka. NLP:n avulla chatbot pystyy käsittelemään sanoja ja lauseita, joita sille syötetään. Näin ne luokittelevat ja pyrkivät ymmärtämään saamiaan kysymyksiä tai toimintakäskyjä.

Teknologia on kehittynyt huimasti, joka näkyy siinä, että chatbotit pystyvät käymään todella edistyksellisiä keskusteluja. Chatbot on oleellinen osa vuoden 2022 asiakaspalvelua, ja niiden tärkeyden kasvaminen entisestään on odotettavissa. Jotta liiketoimintasi pysyy tehokkaana ja pystyt tarjoamaan ajankohtaista asiakaskokemusta, täytyy sinun pysyä mukana digitaalisen infrastruktuurin aallonharjalla.

Avataanpa tarkemmin nämä 10 eri syytä, miksi käyttää chatbotia.

  1. Chatbot on helppo asentaa

Chatbotin asentaminen onnistuu helposti halutessasi niin. Esimerkiksi meidän tarjoamamme SmartChat toimii vain lisäämällä koodinpätkä sivustollesi. Voit jättää asennuksen meille, antaa Webmasterisi asentaa sen tai no-code teknologiamme ansiosta tehdä kaiken itse. Teknologiamme on 100% yhteensopiva yleisimpien julkaisujärjestelmien, kuten WordPressin, Drupalin ja Magenton kanssa. Järjestelmämme on käyttövalmis muutamassa tunnissa. Lopun ajan voitkin käyttää yrityksesi kasvuun.

  1. Chatbot on reaaliaikainen

Nykyinen verkkokäyttäytyminen ja digitalisaatio on lisännyt sitä, että ostotilanteet ovat entistä impulsiivisempia tapahtumia. 

Vuoden 2021 B2B–liiketoimintaan liittyvästä tutkimuksesta käy ilmi, että n. 29% vastaajista koki turhauttavaksi sen, että palvelua ei saa yrityksen aukioloaikojen ulkopuolella (ja tässä näkyi myös pientä kasvua vuoteen 2020 verrattuna). Asiakas shoppailee verkossa hänelle sopivana ajankohtana, ja joillekin potentiaalisille asiakkaillesi se on keskellä yötä. 

Chatbot takaa reaaliaikaisen ja jatkuvan keskustelumahdollisuuden liidin tai asiakkaan sekä yrityksen välillä. Ja kun takaat asiakkaalle mahdollisuuden saada palvelua silloin kun hän haluaa, parhaimmillaan se kasvattaa liiketoimintaasi.

chatbot data
Esiin tulleita turhautumisen syitä B2B-markkinoilla.
  1. Chatbot on kustannustehokas

Chatbotit eivät ole syrjäyttämässä ihmisten tekemää työtä, mutta se toimii kustannustehokkaana vaihtoehtona manuaalisille, aikaa vieville prosesseille. Chatbot pystyy avustamaan varsinkin asiakaspalvelua, mutta myös myyntiä ja markkinointia. Asiakaspalvelussa chatbot pystyy muun muassa seuraamaan tilauksia, myynnissä varaamaan myyntitapaamisia, ja markkinoinnissa personoimaan markkinointiviestintää tietylle segmentille. Chatbot on mahtava työkalu palveluprosessien automaatioissa.

Manuaalisten prosessien automatisointi on hyvä ratkaisu varsinkin asiakaspalvelussa. Chatbotit pystytään koodaamaan vastaamaan usein kysyttyihin kysymyksiin. Kuinka mahtavaa se onkaan, että asiakas saa niin nopeasti tiedon chatbotilta esimerkiksi palautusmahdollisuuksista? Investoimalla asiakaspalveluun helpotat sisäisiä prosesseja ja nopeutat ulkoisesti asiakkaiden toimia. Tyytyväiset työntekijät näkyvät ulospäin ja jaksavat tehdä asiakaspalvelua hyvällä motivaatiolla.

  1. Chatbotin voi integroida sopimaan brändiviestintääsi

Myös chatbotin asiakaspalvelijat ovat brändisi edustajia. Se mahdollistaa brändisi jatkumisen chat-viestinnässä. Kuten suunnittelet muutakin brändiäsi, niin myös chatbotin brändiviestintää täytyy suunnitella: Kuinka chatbot vastaa tietynlaisiin tulleisiin viesteihin siten, että se mukailee brändisi äänensävyä?

Chatbotin viestintätyyli ei ole universaalista ja kiveen hakattua. Se on mahdollista tehdä monen näköiseksi. Chatbotin merkitystä nykyaikaisessa brändiviestinnässä ei kannata ohittaa, sillä se toimii ensisijaisesti digitaalisesti asiakkaan tukena, mutta myös mahtavana brändisi välittäjänä, joka pystyy sitouttamaan liidejä ja asiakkaita. Chatbotin keskustelutaitojen ei tarvitse olla lainkaan olla kankeita tai yksitoikkoisia. 

“Chatbotin viestintätyyli ei ole universaalista ja kiveen hakattua. Se on mahdollista tehdä monen näköiseksi.”

Asiakkaan, liidin tai prospektin tullessa ensimmäistä kertaa verkkosivuillesi, voi chatbot olla ensimmäinen kontakti kävijän ja yrityksen kesken. Ja potentiaalinen asiakas pyritään sitouttamaan heti ensikättelyssä. Huolella suunnitellulla botkeskustelulla on mahdollisuus luoda mahtava ensikosketus ja ensimmäinen vuorovaikutus yrityksen ja asiakkaan kesken.  

  1. Kerää dataa liideistä, asiakkaista ja prospekteista

Chatbot kerää kävijöistä hyödyllistä dataa yrityksellesi. Chatbotin käyttäjistä jää dataa muun muassa nimestä, chatbotin käyttötarkoituksesta ja palvelun tarpeesta. Dataa pystyy hyödyntämään tehokkaasti yrityksesi tai organisaatiosi sisällä, sillä se kertoo, minkälaisilla asioilla potentiaaliset asiakkaasi käyvät palveluissasi.

Varsinkin integroimalla Customer Data Platformin yhteen chatbotin toiminnan kanssa, on kaikki vuorovaikutus jatkossa aina automaattisesti tallennettu sekä lisäksi järjestelty haluamiisi segmentteihin. Perimmäinen tarkoitus tässä on asiakasymmärrys ja siten paremman asiakaskokemuksen luonti.

  1. Helpompi tapa kerätä tietoa yrityksestäsi

Vuorovaikutus yrityksen ja asiakkaan välisesti ei varmaan koskaan aikaisemmin ole ollut mahdollista näin nopeasti. Asiakkaat keskustelevat harvoin suoraan brändille, mutta chatbotit mahdollistavat sen. Jos palautteen antaminen on tehty haastavaksi, se jää usein tekemättä. Chatbotin kanssa se voi tapahtua helpommin. 

Koska chatbot tallentaa dataa tehokkaasti jatkuvalla syötöllä, pääset helposti analysoimaan, mitä teet oikein. Keskusteluagentti voi esimerkiksi teetättää vierailijalle helppoja asiakastyytyväisyyskyselyjä. Chatbotit keräävät dataa muistiin, mistä yrityksesi saa kallisarvoista palautetta liiketoimintasi toimivuudesta tai mahdollisista kehityskohteista.

  1. Chatbot muuttaa kävijät asiakkaiksi

Simppelisti sanottuna: Chatbot generoi liidisi. Jos todella haluat kasvattaa yrityksesi liiketoimintaa, ei yksi chatbot keskustelu ole kaikkien liidien kohdalla riittävästi. Yhdistämällä automaation chat-keskusteluihin, luot tehokkaat asiakaspolut eri segmenteille. 

Tässäkin asiassa datan hyödyntäminen on erityismaininnan arvoista: Botti kerää dataa siitä, kun potentiaalinen asiakas käy vierailulla verkkosivustollasi. Automatisoimalla taustatyötä, on botin mahdollista erottaa pätevät liidit tietyin tuntomerkein niistä, jotka eivät sitä välttämättä ole. Ja kun keskityt oikeasti vain päteviin liideihin, säästät arvokasta aikaa. Näin chatbot pystyy automatisoimaan toistuvia prosesseja.

Chatbotin kanssa käyty keskustelu käynnistää automaation, joka muuntaa kävijän asiakkaaksi. Kunhan botti on analysoinut datan ja segmentoinut potentiaalisimmat asiakkaat on keskustelun käynnin jälkeen niin paljon, mitä voi tehdä liidien generoimiseksi: Voit palata potentiaalisen asiakkaan pariin uudestaan, luoda personoituja viestejä, lähettää relevantteja esitteitä sekä konvertoida liidit luomillasi toimintakehotuksilla.

“Chatbotin kanssa käyty keskustelu käynnistää automaation, joka muuntaa kävijän asiakkaaksi.”

Lue lisää: nosta yhteydenottojen määrää chatbotin avulla

  1. Chatbot on kävijälle avulias

Chatbot nostaa myös asiakastyytyväisyyttä. Nettisivuillasi tai applikaatiossa voi olla paljon asiaa ja aina ei ole aikaa kolua sitä kaikkea läpi. Botti on kärsivällinen ja innokas työssään, eli kävijöiden auttamisessa.

B2B-liiketoimintaa tutkineesta raportista käy ilmi, että yrityksen perustietojen löytämisen vaikeus digitaalisesti ja turhautuminen sitä kohtaan on kasvanut 20% edelliseen vuoteen verrattuna B2B-liiketoiminnassa. Verkkosivujen ja applikaatioiden täytyy muistaa pitää sivustolla navigointi suunnitellusti toimivana ja helppomuotoisena sekä myös asiakas keskiössä.

Groweon chatbotilla on potentiaalia vähentää turhautumista.

ChatBot pystyy vähentämään tätä turhautumista, sillä se voi ohjata liidin tai asiakkaan nopeasti haluamaan paikkaan tai vastata usein kysyttyihin kysymyksiin. Botit palvelevat kaikkia asiakkaitaan samalla taatulla laadulla.

  1. Chatbot on monikielinen

Koska chatbotit ovat älykkäitä ja niihin käytetään nykyaikaista teknologiaa, kuten luonnollista kielenkäsittelytekniikkaa sekä tekoälyä, on botti mahdollista koodata tuottamaan tekstiä useammallakin kielellä. Myös Groweon sovellukset tukevat useita kieliä. Asiakaspalvelu onnistuu helposti tarvitsemillasi kielillä. Eikä asiakaspalvelu silloin kaadu siihen, että yhteistä kieltä ei löydetä.

  1. Chatbot personoi

Jos asiakas tai liidi on tunnistettu, chatbot pystyy tarjoamaan personoituja kokemuksia. Koska data on tallennettu reaaliaikaisesti tekniselle alustalle, chatbot voi muistaa esimerkiksi aikaisemmat interaktiot ja mahdolliset aikaisemmat kysymykset tai ostotilanteet, ja personoida asiakaskokemus eteenpäin niiden perusteella.

Chatbotin avulla voit ajatella herättäväsi verkkosivustosi enemmän eloon, interaktiiviseksi kokemukseksi, jossa suunnittelemasi chatbot toimii oppaana mutta myös sitouttajana. Vain mielikuvitus on rajana! Omaperäiset ratkaisut ovat paremmin muistettavia. Ja hyvän kokemuksen saanut liidi tai asiakas palaa todennäköisemmin takaisin. Persoonallinen ja personoitu kokemus jättää asiakkaalle henkilökohtaisen tunteen kontaktista.

Varmista parempi asiakaskokemus

Aika hauskoja työkaluja, vaikka itse sanonkin. Chatbotin käyttö hyödyttää asiakasta ja sinun yritystäsi. 

Automatisaation, digitaalisten työkalujen ja chatbotin yhdistäminen ja luominen voi kuulostaa jännittävältä, jos asiasta ei ole liikaa aikaisempaa kokemusta. Me Groweolla olemme kuitenkin asiantuntijoita ja olemme luoneet chatbot-mahdollisuuksia liiketoimintasi kasvattamiseen: Saat käyttöösi monipuolisemmat konversiotyökalut sekä järjestelmän joka muuntaa liidit asiakkaiksi ja varmistaa paremman asiakaskokemuksen ostoprosessin kaikissa vaiheissa.

Groweon tarjoamat työkalut:

SmartChat: Se älykkäämpi keskustelutyökalu jossa lukuisia toimintoja myynnin, asiakaspalvelun ja markkinoinnin tarpeisiin.

InpageBot: Sivustoon saumattomasti upotettava InpageBot, joka toimii tehokkaina konvertointi- ja palvelutyökaluina.

Joko vakuutuit? Chatbotista on monia eri hyötyjä erikokoisille yrityksille ja sopii moniin eri tarpeisiin. Siitä huolimatta, minkä kokoinen yrityksesi on, sinulla on mahdollisuus tarjota asiakaskokemuksia, joita kävijät arvostavat. Ja tärkeimpänä. Chatbot tekee kaikesta helpompaa. Sinulle ja asiakkaillesi.