Ratkaise 15 ongelmaa ChatBotin avulla

Kohdatessasi liiketoiminnassa haasteita, esimerkiksi asiakkaiden sitouttamisessa, kannattaa hyödyksesi ottaa digitaalisia työkaluja. Nykyaikaisten digitaalisten työkalujen avulla pääset käsiksi dataan, joka kertoo sinulle potentiaalisten asiakkaidesi palvelupoluista ja ostokäyttäytymisestä sinun sivustollasi. Chatbotit ovat olennainen osa näitä digitaalisia työkaluja.

Kun chatbot otetaan onnistuneesti käyttöön tarkoituksenmukaisella strategialla ja sen dataa osataan hyödyntää yrityksessä paremman asiakaskokemuksen luomiseksi, pääset luomaan sitouttavampia asiakassuhteita ja ymmärrät jokaista liidiäsi ja prospektia.

Eikö olisikin mukava kuulla, että digitaalisen keskusteluagentin avulla pystyisit ratkaisemaan huomattavan määrän liiketoiminnassa eteen tulevista yksinkertaisista ja monimutkaisista ongelmista? Tästä artikkelista pääset lukemaan yleisestä viidestätoista eri ongelmasta, joissa chatbot pystyy avustamaan.

Chatbotin kanssa keskustelu helpottaa liidin palvelupolkua alusta loppuun.

Ongelma: Ei ole aikaa vastata kaikille

Ratkaisu: Verkon mahdollistama saavutettavuus ostoksille tarkoittaa potentiaalisille asiakkaille ympärivuorokautista ostohetken mahdollisuutta. Asiakas selailee verkossa hänelle sopivana ajankohtana, ja joillekin ihmisille se voi olla keskellä yötä. Kysymyksiä voi herätä siis silloinkin. Tässä yritystäsi avustavat chatbotit, jotka ovat valmiita palvelemaan kellon ympäri. 

Chatbot pystyy palvelemaan asiakkaita monin eri tavoin. Chatbot pystyy muun muassa seuraamaan tilauksia, vastaamaan kysymyksiin ja buukkaamaan tapaamisia. Jokainen kysymys, johon chatbot on onnistunut vastaamaan kunniakkaasti, vähentää helppoihin ja aikaa vieviin kysymyksiin vastaamista asiakaspalvelijoilta. Chatbot on todella hyödyllinen työkalu rutiininomaisten asiakaspalveluprosessien automatisointiin. 

Chatbot siis pystyy vastaamaan ajankäytön haasteisiin ja 24/7 saavutettavuuteen.

Ongelma: Aika ei meinaa riittää liidien generoimiseen

Ratkaisu: Chatbot pystyy generoimaan liidejä. Yhdistämällä automaation chat-keskusteluihin, luot tehokkaat asiakaspolut eri segmenteille. 

Chatbotin kanssa käyty keskustelu käynnistää automaation, joka muuntaa kävijän asiakkaaksi. Näin dataa ja sen keräämistä hyödynnetään yhdistettynä asiakaspalveluun. Botti kerää dataa siitä, kun potentiaalinen asiakas käy vierailulla verkkosivustollasi. Automatisoimalla taustatyötä, on botin mahdollista erottaa pätevät liidit tietyin tuntomerkein niistä, jotka eivät sitä välttämättä ole. 

Kunhan botti on analysoinut datan ja segmentoinut potentiaalisimmat asiakkaat  keskustelun jälkeen, on sinun vuorosi astua kuvaan. Botin helpotettua prosessia, voit jatkaa liidien generoimista: Voit palata potentiaalisen asiakkaan pariin uudestaan, luoda personoituja viestejä, lähettää relevantteja esitteitä sekä konvertoida liidit luomillasi toimintakehotuksilla.

Anna chatbotin generoida liidejä Ja kun keskityt oikeasti vain päteviin liideihin, säästät arvokasta aikaa. 

“Chatbotin kanssa käyty keskustelu käynnistää automaation, joka muuntaa kävijän asiakkaaksi.”

Ongelma: Tarvitsen lisää myyntiä

Ratkaisu: Chatbot lisää konversiota ja myyntiä. Koska chatbot vähentää tiettyjä askeleita palvelupolulla, se myös huomattavasti nopeuttaa asiakkaan ostoprosessia. Potentiaalisen asiakkaan polku alkaa kiinnostuksesta tai tarpeen huomaamisesta. Kun kiinnostunut potentiaalinen asiakas tulee sivustolle, chatbotin kanssa käymä keskustelu lisää hyödyllisten konversiopisteiden äärelle pääsyä. Näin potentiaalisen asiakkaan tietoisuus ja kiinnostus kasvaa, ja palvelupolku voi päättyä prospektin haluun tehdä osto.

Vaikka chatbot ei välttämättä onnistu suoraan klousaamaan diilejä, pystyy keskusteluagentti siis generoimaan sinulle lisää liidejä. Ja paras osa tässä on, että kellonajalla ei ole väliä. Chatbot pystyy tekemään sen kellon ympäri. 

“Koska chatbot vähentää tiettyjä askeleita palvelupolulla, se myös huomattavasti nopeuttaa asiakkaan ostoprosessia. Chatbot pystyy tekemään sen kellon ympäri.”

Ongelma: Uusien asiakaspalvelijoiden palkkaaminen on suuri kustannus

Ratkaisu: Chatbot on kustannustehokas. Business Insiderin julkaisema raportti chatboteista kertoo, että chatbotit pystyvät vähentämään asiakaspalvelun kustannuksia jopa 30 prosenttia. Chatbot pystyy käsittelemään useampia keskustelussa tapahtuvia toimintoja alemmilla kustannuksilla ja tehokkaammilla resursseilla.

Chatbot voi mahdollistaa jopa 30% kulusäästön asiakaspalvelun kustannuksissa.

Chatbotit onnistuvat siis olemaan kustannustehokkaita brändisi asiakaspalvelun edustajia, ilman, että palvelun laadusta tarvitsee tinkiä. Investoimalla tekoälyä hyödyntävään asiakastukeen, luot edelleen hyvää palvelukokemusta ja säästät kuluissa. Chatbottiin investoiminen voi olla todella fiksu ratkaisu yrityksellesi.

Ongelma: Brändeille on haastava keskustella

Ratkaisu: Eipä ole enää! 

Myös chatbotin asiakaspalvelijat ovat brändisi edustajia. Vuorovaikutus yrityksen ja asiakkaan välillä ei ole varmaan koskaan aikaisemmin ollut mahdollista näin nopeasti. Chatbotin kanssa keskustelun aloittaminen sivustolla käy helposti. 

Asiakkaat keskustelevat harvoin suoraan brändille, mutta chatbotit mahdollistavat sen. Kuten suunnittelet muutakin brändiäsi, niin myös chatbotin brändiviestintää täytyy suunnitella: Kuinka chatbot vastaa tietynlaisiin tulleisiin viesteihin siten, että se mukailee brändisi äänensävyä? Näin chatbotista tulee brändisi mukainen.

“Chatbotin kanssa keskustelun aloittaminen sivustolla käy helposti. “

Ongelma: Haluan digitaalisuutta, mutta en osaa koodata.

Ratkaisu: Jos käytät no-code teknologiaa, ei Chatbotin asentaminen ei välttämättä vaadi sinulta koodaustaitoja. Esimerkiksi Groweon tarjoama SmartChat toimii vain lisäämällä koodinpätkä sivustollesi. Voit jättää asennuksen meille, antaa Webmasterisi asentaa sen tai no-code teknologiamme ansiosta tehdä kaiken itse. Teknologiamme on 100% yhteensopiva yleisimpien julkaisujärjestelmien, kuten WordPressin, Drupalin ja Magenton kanssa. Järjestelmämme on käyttövalmis muutamassa tunnissa. 

Chatbotit ovat yleistyneet liiketoiminnan ja organisaatioiden keskuudessa sekä ovat huomattavasti helpompia käyttöönottaa. Chatbotin asentaminen onnistuu helposti halutessasi niin. Lopun ajan voitkin käyttää yrityksesi kasvuun.

Ongelma: Datan kerääminen vie aikaa

Ratkaisu: Chatbot kerää kävijöistä hyödyllistä dataa yrityksellesi. Ja chatbot myös tekee sen automatisoidusti niin, että sinun ei tarvitse käyttää siihen ylimääräistä aikaa. Chatbotin käyttäjistä jää dataa muun muassa nimestä, chatbotin käyttötarkoituksesta ja palvelun tarpeesta. Dataa pystyy hyödyntämään tehokkaasti yrityksesi tai organisaatiosi sisällä, sillä se kertoo, minkälaisilla asioilla potentiaaliset asiakkaasi käyvät palveluissasi.

Varsinkin integroimalla Customer Data Platformin yhteen chatbotin toiminnan kanssa, on kaikki vuorovaikutus jatkossa aina automaattisesti tallennettu sekä lisäksi järjestelty haluamiisi segmentteihin. 

Lue lisää Customer Data Platformista

Ongelma: En tiedä mitä asiakkaat ajattelevat

Ratkaisu: Koska chatbot tallentaa dataa tehokkaasti jatkuvalla syötöllä, pääset helposti analysoimaan, mitä teet oikein. Keskusteluagentti voi esimerkiksi teetättää vierailijalle helppoja asiakastyytyväisyyskyselyjä tai pyytää täyttämään Formseja. Yrityksesi saa kallisarvoista palautetta liiketoimintasi toimivuudesta tai mahdollisista kehityskohteista chatbotin kerättyä sinulle dataa järjestelmälle.

Jos palautteen antaminen on tehty haastavaksi, se jää asiakkaalta usein tekemättä. Chatbotin kanssa se tapahtuu huomattavasti helpommin.

Ongelma: Asiakas ei löydä haluamaansa

Ratkaisu: Nettisivuillasi tai applikaatiossa voi olla paljon asiaa ja aina ei ole aikaa kolua sitä kaikkea läpi. Chatbotin keskusteluagentti on kärsivällinen ja innokas työssään, eli kävijöiden auttamisessa. ChatBot pystyy vähentämään turhautumista, sillä se voi ohjata liidin tai asiakkaan nopeasti haluamaan paikkaan tai vastata usein kysyttyihin kysymyksiin. Botit palvelevat kaikkia asiakkaitaan samalla taatulla laadulla.

Chatbot pystyy vähentämään turhautumista.

Ongelma: Haluan lisätä asiakastyytyväisyyttä.

Ratkaisu: Chatbot soveltuu yrityksille asiakastyytyväisyyden kasvattamiseen, muun muassa asiakaspalvelun tukena. Chatbotilla kasvatat yrityksesi lojaliteettia ja brändimielikuvaa, sillä se tunnistaa kävijän tarpeet ja ohjaa heidät oikealle polulle. Näin myös brändistäsi jää jälkeen positiivisempi mielikuva. Asiakastyytyväisyys kasvaa myös chatbotin tehokkuuden ja nopeiden vastausten vuoksi.

Toisinaan asiakkailla voi olla huonoja päiviä ja he voivat purkaa sitä asiakaspalvelijoihin. Kun chatbot on sivustollasi ensimmäinen interaktio, joka kohtaa asiakkaan, voi chatbotin keskusteluagentti rauhallisesti vastata asiakkaan kysymyksiin. Koska chatbot on digitaalinen tekoäly, se palvelee aina samalla kärsivällisyydellä, eikä ärsyynny toistuvista kysymyksistä ikinä. Chatbot toimii asiakastyytyväisyyden lisääjänä myös siten, että keskusteluagentti on aina kärsivällinen asiakaspalvelija.

“Chatbotilla kasvatat yrityksesi lojaliteettia ja brändimielikuvaa, sillä se tunnistaa kävijän tarpeet ja ohjaa heidät oikealle polulle. “

Ongelma: En ehdi personoimaan jokaista kokemusta

Ratkaisu: Markkinoinnin automaation näkökulmasta chatbot toimii interaktiivisena brändin edustajana, joka pystyy antamaan parempaa palvelukokemusta. Chatbot voi toimia digitaalisena oppaana, kun asiakas on etsimässä verkkokaupassa tietynlaista tuotetta. Chatbot sisäistää ja analysoi kävijän antamaa infoa siitä, mitä hän etsii, ja ehdottaa personoituja ratkaisuja sen perusteella. 

Asiakkaan tai liidin tunnistettua, chatbot pystyy tarjoamaan personoituja kokemuksia. Koska data on tallennettu ja kerätty reaaliaikaisesti tekniselle alustalle, chatbot voi muistaa esimerkiksi aikaisemmat interaktiot ja mahdolliset aikaisemmat kysymykset tai ostotilanteet, ja personoida asiakaskokemus eteenpäin niiden perusteella.

“Chatbot voi muistaa aikaisemmat interaktiot tai ostotilanteet, ja personoida asiakaskokemus eteenpäin niiden perusteella.”

Ongelma: Nukun öisin, mutta haluan palvella globaalisti

Ratkaisu: Chatbot auttaa skaalaamaan liiketoimintaasi myös kansainvälisesti. Chatbotin saavutettavuus ja käytettävyys 24/7 mahdollistaa sen, että myös eri aikavyöhykkeellä elävät asiakkaat saavat palvelua halutessaan. Tämä voi tulla hyödylliseksi varsinkin verkkokaupoissa, jotka myyvät diilejä kansainvälisesti tunnettuina päivinä, kuten Black Friday:na. Kansainväliselle asiakkaalle voi olla tosi hyvä kokemus saada ostopolkua eteenpäin tehokkaammin chatbotin avulla.

Lisäksi, chatbot on mahdollista koodata tuottamaan keskusteluita eri kielillä. Toisin sanoen, chatbot siis auttaa sinua skaalaamaan liiketoimintaasi kansainvälisesti, luomalla hyvän asiakaskokemuksen myös kansainvälisille vierailijoille.

Ongelma: Haluan hallinnoida paremmin riskejä

Ratkaisu: Chatbotit ovat merkittävä apu riskien hallinnassa, sillä digitaaliset työkalut harvoin tekevät virheitä. Chatbotit antavat tarkat vastaukset myös teknisiin kysymyksiin, ja vastaavat tehokkaasti kyselyihin esimerkiksi asiakkaan tilaukseen liittyvistä asioista, tai niin halutessaan voidaan koodata myös vastaamaan asiakkaan avoinna olevista laskuista tai tilin katteesta.

Ongelma: Haluaisin lisää yhteydenottoja.

Ratkaisu: Verkossa yhteyden ottaminen on helpottunut.  Koska chatbotin kautta on helppo kirjoittaa viestiä yrityksellesi, se myös tarkoittaa lisää yhteydenottoja. Muista kuitenkin huolehtia, että sivustosi Landing Page on asiakkaan näkökulmasta vaikuttava, jotta kiinnostus herää yhteyden ottamiseen.

Asiakkaan tullessa sivustolle, pystyy chatbot hetken kuluttua kysyä, pystyisikö hän palvelemaan vierailijaa. Jos vierailijan kiinnostus on herännyt ja sivusto on tehnyt vaikutuksen, voi vierailija jättää chatbotille viestiä ja uusi yhteydenotto on taattu.

Ongelma: Saan liian vähän konversiota.

Ratkaisu: Chatbot lisää konversiota, sillä chatbot luo helpon tavan päästä alusta loppuun haluamassaan palvelussa sivustolla. Koska chatbotin keskusteluagentti helpottaa ostopolkuun liittyviä steppejä, se lisää onnistuneita ostopäätöksiä ja luo näin positiivisempaa konversioprosenttia.

Chatbot helpottaa asiakkaan pääsyä määriteltyihin konversiopisteisiin, muun muassa kysymällä, kiinnostaisiko vierailijaa  ladata esite tai tilata uutiskirje. Nämä kyseiset konversiopisteet, joita chatbot käyttää keskusteluissa, määritellään yrityksessä tapauskohtaisesti.

Chatbot virtaviivaistaa palvelupolkua vierailijalle, sillä chatbot helpottaa eri konversiopisteisiin pääsyä. Nämä konversiot kertovat yrityksellesi ja sen myyjille, mistä spesifisti kyseinen vierailija on kiinnostunut. Ja näin chatbot on generoinut liidin yrityksellesi, sillä yrityksesi myyjä pystyy jatkamaan siitä, minkä chatbot on aloittanut.

Ongelma: Ei ole aikaa siirtää dataa

Ratkaisu: Yhdistämällä chatbotin CDP-alustaan, myöskään asiakaspalvelijoiden ei tarvitse käyttää työaikaa siihen, että siirtäisivät infoa ja dataa eteenpäin myyjille. Chatbot integroituna automatisaation pystyy hoitamaan homman kotiin ja jatkossa data on aina segmentoituna CDP-alustalla. Dataa pystyy hyödyntämään tehokkaasti yrityksesi tai organisaatiosi sisällä, sillä se kertoo, minkälaisilla asioilla potentiaaliset asiakkaasi käyvät palveluissasi.

Groweon CDP-alusta kerää tärkeän asiakasdatan sekä segmentoi kontaktit ja liidit verkkokäyttäytymisen perusteella. Myös chatbotiin integroituna.

“Kun chatbot otetaan onnistuneesti käyttöön tarkoituksenmukaisella strategialla ja sen dataa osataan hyödyntää yrityksessä paremman asiakaskokemuksen luomiseksi, pääset luomaan sitouttavampia asiakassuhteita ja ymmärrät liidejäsi ja prospektejasi.”

Ja näin tehokkaasti ratkaistiin chatbotin avulla huikeat 15 ongelmaa. Chatbotteja voidaan käyttää auttamaan yrityksiä olemaan paremmin yhteydessä asiakkaisiin, virtaviivaistamaan liiketoiminnan työnkulkuja ja lisäämään organisaation kannattavuutta. Chatbotilla on suuri potentiaali liiketoiminnan tukityökaluna, ja tulevaisuudessa myös Suomessa tullaan näkemään yhä suurempaa chatbotteihin sitoutumista, niin liiketoiminnan päättäjien kuin asiakkaiden näkökulmasta.